5 saveta za mršavljenje

kako smršati
5 saveta za mršavljenje

Iako imam od svoje 24-te godine dalje nekoliko kilograma viška, nikad se nisam imao za debelog čoveka. Od tog perioda dalje, borim se sa problemom gubljenja viška kilograma. Nisam neki stručnjak za mršavljenje, ali pošto se i sam tim problemom borim več nekoliko vremena, shvatio sam šta mi je pomoglo pri mršavljenju. Siguran sam, da bi moji saveti pomogli i nekome drugome, koji se bori sa istim problemom. 

1. Sredite stvari u glavi i sami sebi priznajte da ste debeli.

Večina ljudi je premalo samokritičnih. Poneki su baš debeli ali neče to da priznaju i lažu same sebe da imaju “samo poneku kilu previše”. To nije istina! Priznajte sami sebi da ste debeli ko “svinja” i da to slabo utiče na vaše zdravlje, funkcionalnost i izgled. Ja sam samom sebi na svom telefonu podesio pozdravnu poruku, koja glasi: “Jesi li smršao svinjo debela?”. Na zid sobe sam nalepio listić, na kome piše: “Smršaj, svinjo debela!”. Ispod toga, napisao sam koje bi koristi od toga imao kao i par saveta kako da to uradim. Čak sam išao i toliko daleko da sam samom sebi slao sms poruke unapred. Tako bi uveče podesio slanje poruke tako da mi stigne ujutro u 6, kad se probudim. Time sam samom sebi davao motivaciju da pre posla krenem na neki kraći “kardio” sa svojim ljubimcem. 

2. Probajte sirovu ishrani, makar za nedelju dana

Moj drugi savet za mršavljenje je sirova ishrana. Probajte se držati te diete barem nedelju dana. Sirovom ishranom sam se prvi put sreo kad sam pisao turistički vodič za otok Krk. Moja koleginjica na tom projektu jela je samo sirovu. Brzo je privukla moju pažnju i tako sam i ja počeo jesti isto kao i ona. Sirova ishrana je vrsta ishrane kod koje možeš jesti samo nekuvane i nepečene proizvode neživotinjskog porekla. U glavnom se jede voće i povrće te razno razne semenke. Takođe se kod sirove ishrane ne upotrebljavaju so ili šećer. Prvi i drugi dan dijete bilo mi je teško kako bi se kasnije navikao na taj tip ishrane. Za vreme dijete osećao sam se odlično. To je takođe uticalo na moj san, koji je bio kvalitetniji i duži. Posle šest dana dijete, izgubio sam nekoliko kilograma. Takođe sam ih gubio i posle dijete, pošto je bila moja potreba za hranom manja nego prije. Sirova ishrana je sigurno pravi način za gubljenje kilograma. U slučaju da se odlučite za sirovu ishranu, savetujem vam da jedete i pre nego što osetite glad. 

3. Fizička aktivnost je obavezna

Ne mogu si predstavljati mršavljenja bez fizičke aktivnosti. Ono je potrebno više zbog vašeg blagostanja nego gubljenja unešenih kalorija. Za sebe mogu da kažem da imam puno manji apetit ako sam tokom dana fizički aktivniji. Izgovori i odlaganje prave najveću štetu zato što mi se tog dana apetit poveća. Ako nemate volje da odete na biciklo ili da trčite, jednostavno proštajte kroz vaš grad ili selo. I time ćete uraditi puno više nego sa odlaganjem fizičkih aktivnosti. Najbitnije je da sami sebi ne postavljate preterano ambiciozne ciljeve. Puno lakše ćete naći opravdanje za fizičku neaktivnost ako si postavite previsoke ciljeve. Poznati stručnjak dr. Andrej Perko kaže, da je sport najbolja terapija za stres i depresiju. Bilo kakvi lićni problemi mogu se rešiti sportom. Kad ste fizički aktivni, vaše telo proizvodi veće količine hormona endorfin, kojeg čak i stručnjaci zovu hormon sreće i blagostanja. Koristi, koje donosi fizička aktivnost su sledeće:

  • izgubićete višak kilograma
  • imaćete bolji san
  • imaćete veću volju do života
  • bolje ćete raditi
  • vaš imuni sistem biće bolji
  • bićete pozitivniji

4. Putujte u topla mesta, gde imaju slabu hranu i puno voća.

Nedavno sam se vratio sa putovanja po Filipinima. Na tom putovanju uopće razmišljao o mršavljenju ali sam za vreme tog putovanja ipak smršao za 6 kilograma. Kod kuće volim da jedem dobro i puno, što nije slučaj i za putovanja. Kad putujem u države takozvanog 3. sveta, apetit me potpuno prođe. Kad prođem pored prodavnice mesa, gde meso drže na toplome, tad sam sebe zapitam dal vredi dobiti neku bolest zbog gladi. Takođe mi se smanji apetit kad mi je toplo ili vruće. Isto sam primetio kod svojim ljubimaca. Zimi jedu sve, dok leti pola ostavljaju nepojedeno. Jedino što mogu jesti kad mi je vruće je voće. Toga je na Filipinima bilo dosta iako sam očekivao bolju ponudu. Za primer, Indonezija ima puno bolju ponudu voća po tri put manjim cenama. Time možemo zaključiti da na putovanjima ne trebate mršaviti, jer će kilogrami nestati sami.

mrsavljenje
Sirova ishrana – 5 saveta za mršavljenje

5. Mršavljenje pomoću javnog obećanja

U slučaju da javno obećate da ćete izgubiti određen broj kilograma, više imate šanse da to i uradite. Niko ne želi da ga imaju za osobu koja samo priča i ništa ne uradi. Još efikasnije bi bilo, kad bi svakog jutra objavili svoju težinu na Facebook. 

Želim vam puno sreće u borbi sa viškom kilograma.

Moram priznati, teško je, ali se isplati. Bolje ćete se osećati i bićete pozitivniji. Godinu unazad imao sam 95 kilograma ali se za za godinu dana taj broj smanjio na 79. Iako to nije moja idealna težina, ja se osećam puno bolje.